Huis Stein uit Niedermennig
Het huis stond oorspronkelijk in Obermennig, ongeveer 5 kilometer in vogelvlucht ten zuiden van het museum, in het zogenaamde „Konzer Tälchen“. In de muur van het huis bevindt zich het getal 1834, dat waarschijnlijk betrekking heeft op het jaar van de oprichting. Bouwers van het huis waren Matthias Meyer en Barbara Dellinger, die in het jaar 1834 huwden.


De geschiedenis van het huis:
Matthias Meyer was van beroep metselaar, dus handwerker, wat de zeer kleine boerderij voor een paar weinige, uitsluitend voor eigen behoefte gehouden dieren, kon verklaren. De naam van het huis was in Obermennig en Krettnach „Maouer“ en van het beroep van de bezitter afgeleid. In Niedermennig werd voor het huis de naam „Sähns“ (steen) gebruikt.

De laatste eigenares van het huis was de in het kadaster in 1882 ingeschreven Maria Kugel. Na haar dood was het huis meer dan 100 jaar onbewoond en werd als opslagplaats benut. Het huis op zijn originale verblijfplaats was nooit geëlektrificeerd geworden, daar het op het tijdpunt van de elektrificatie van Konz en omgeving in het jaar 1906 niet meer bewoond was.

Aangezien het huis meer dan 100 jaar niet bewoond was, is het gebouw bijna onveranderd in de opbouwtoestand bewaard. Het huis is van het type van een twee-ruimten-diep woon-keuken-huis met een open haard in de keuken. Aan de haard bevond zich oorspronkelijk een „Taken“-verwarmingsinstallatie. Na verwijdering van de zich opwarmende gietijzeren „Taken“-plaat werd de opening dicht gemetseld en het onderste gedeelte met de warmteregelende kastdeuren van de zich in de woonplaats bevindende „Taken“-kast afgezaagd. Later werd het huis door een afzonderlijke oven verwarmd. Aan de achterzijde van de keuken bevindt zich een kleinere bakoven. Een bijgebouw, dat 30 tot 40 jaar later erbij mocht komen en in het kadaster van 1882 als boerderij ingeschreven is, breidt het huis in de diepte uit met een derde ruimte.

De overbrenging naar het Openluchtmuseum.
Het huis werd in het voorjaar van 2003 opgemeten, in alle details gefotografeerd en op zijn oorspronkelijke standplaats afgebroken. De stenen en alle nog bruikbare originele bestanddelen werden in het museum gebracht en daar opgeslagen. Van de herfst van 2010 tot het voorjaar van 2011 werd het huis door twee gespecialiseerde Poolse bouwvakkers terug opgebouwd. Op het gelijkvloers zijn vandaag de werktuigen voor verscheidene handwerken zoals bakkers, kuipers en schilders tentoon gesteld. De bovenverdieping is als woning in de stijl van de tussenoorlogse tijd ingericht.

Impressies:

  • DSC_0507
  • P1010010
  • RoscheiderHof HausStein 3
  • RoscheiderHof HausStein 5
  • RoscheiderHof HausStein 6
  • RoscheiderHof HausStein 7
  • RoscheiderHof HausStein 8
  • RoscheiderHof_HausStein_1
  • S2390062
  • bauphase
  • farben
  • titelbild
  • titelbild2
  • vorschaubild

Simple Image Gallery Extended

 

 Aktuelles



Projekt DiMiDo des Studierendenwerks


DiMiDOo

Wir sind ab sofort Partner im Projekt DiMiDo dem Kultursemesterticket für Trierer Studis: Studierende aller Standorte der Hochschule Trier, der Universität Trier und der Theologischen Fakultät haben am Dienstag, Mittwoch und Donnerstag freien Eintritt.