Bijgebouw Schu-Schmitten
In de zomer van 1999 braken medewerkers van het openluchtmuseum dit stenen bijgebouwtje uit 1734 af. Het was in Oberemmel, een wijk van Konz, tegen een helling aan gebouwd. De benedenverdieping was als bovengrondse kelder in gebruik.

De eerste verdieping, die via een steile opgang aan de zijkant toegankelijk was, was van oorsprong bedoeld als werkplaats. Maar bij tijd en wijle werd het ook als slaapkamer gebruikt en later als kippenhok. In 2000 is met de wederopbouw van het gebouw begonnen. De foto's zijn gemaakt tijdens de afbraak van het gebouw op de oorspronkelijke plek.

Het huis Schu-Schmitten komt uit Oberemmel. Het is een bijgebouw van een boerderij, zoals men ze in deze omgeving vaak tegenkomt. Schu-Schmitten is de naam van het huis, een naam die uit het begin van de negentiende eeuw stamt.

Het huis heeft op de begane grond twee deuropeningen, die toegang geven tot de kelders met gewelfde zoldering en een vloer van aangestampte leem. De keldergewelven, die waarschijnlijk boven een aardkern werden opgebouwd, werden altijd al als opslagruimten gebruikt voor aardappelen, voederbieten en dergelijke. Ook het viezvat vond hier een plaatsje. Het doel van het derde gewelf, dat pas bij het afbreken ontdekt werd en dat zich aan de zijkant van de linker kelder bevindt, is nog niet onomstotelijk vastgesteld. Opmerkelijk is dat het uitstak onder het naastgelegen stuk grond en daar wellicht nog verder doorliep. Bij het afbreken ontdekten wij de toegang ervan dankzij het feit dat deze op een afwijkende manier was dichtgemetseld. Waarschijnlijk heeft dit gewelf in tijden van nood als geheime kelder gediend, waar levensmiddelen en kostbare voorwerpen verborgen werden. Van de vader van de laatste huiseigenaar, de heer Hermann Zimmer, weten wij het een en ander over het huis en het gebruik ervan: begin 19e eeuw diende de eerste verdieping, die heuvelopwaarts via een deur aan de linkerkant te bereiken is, als slaapkamer voor de vier zoons van het gezin. Zij schijnen later naar Amerika geëmigreerd te zijn. Toen de eerste verdieping niet langer als slaapkamer gebruikt werd, was er een werkplaats ingericht. Bij tijd en wijle heeft er ook een groot weefgetouw van zware eikenhouten balken gestaan.

Haus Schu-schmtten

De muren van het huis zijn uit dikke stukken leisteen opgebouwd die we hierheen hebben overgebracht. Waar stenen ontbraken hebben we stenen gebruikt die bij het afbreken van oude wijnbergmuren ter beschikking kwamen. Het huis was slechts gedeeltelijk bepleisterd. De deur- en raamposten zijn van eikenhout. Op de latei boven de rechterdeur is het jaartal 1784 te onderscheiden. Dit bouwjaar wordt ook bevestigd door de inmiddels uitgevoerde dendrochronologische datering.

Boven de latei is een klein stuk zandsteen aangebracht, waarop een naar boven gerichte pijl te herkennen is. Het gaat hier om een van de in Oberemmel gebruikelijke tekens op huizen, die ook in de nog voorhanden zijnde 'rozenkrans' voorkomen, de lootketting die een belangrijke rol speelt bij de verdeling van de bomen in het gemeenschappelijke bos.

Het dak, waarvan nu voor het eerst de gordingen en sparren zichtbaar zijn, was oorspronkelijk met stro bedekt. Na een brand in het buurhuis in 1858 werd het vervolgens met Merziger paltsdakpannen afgedekt en bij de wederopbouw werd het dak daar ook opnieuw van voorzien.

Impressionen:

  • DCP_0246
  • DCP_0361
  • DSCN6401
  • P0000296
  • P0000297
  • P0000299
  • P0000315
  • P0001291
  • P0002133
  • P0002143
  • RoscheiderHof-oberemmel-2003-1
  • RoscheiderHof-oberemmel-2008-12
  • S2390077
  • hausOberemmelHauptbild
  • roscheiderhof-hausOberemmel-2009-1
  • titelbild
  • titelbild2
  • vorschaubild

Simple Image Gallery Extended

 

 Aktuelles



Projekt DiMiDo des Studierendenwerks


DiMiDOo

Wir sind ab sofort Partner im Projekt DiMiDo dem Kultursemesterticket für Trierer Studis: Studierende aller Standorte der Hochschule Trier, der Universität Trier und der Theologischen Fakultät haben am Dienstag, Mittwoch und Donnerstag freien Eintritt.